IPA (India Pale ALE) je silně chmelený styl svrchně kvašených piv. Původ tohoto stylu je spojený s britskou imperiální minulostí v Indii, ještě když Indie byla britskou kolonií. Historie praví, že britští vojáci sloužící v Indii se dožadovali svého oblíbeného anglického piva, ovšem neměli nic, neboť pivo se cestou přes oceán pokaždé zkazilo. Britští sládci tedy museli vymyslet, jak vyrobit pivo, které by náročnou cestu přes oceán "přežilo". Nejprve zvýšili objem alkoholu. To ale nestačilo a tak zvýšili obsah chmele. Vzniklo silné hořké pivo, které díky konzervačním schopnostem chmele a vyššímu obsahu alkoholu dlouhou plavbu po moři vydrželo.
- A pokud IPA nestačí, zkuste silnější a často také mohutnější verze Extra IPA, Double IPA nebo Imperial IPA (většinou pocházející z USA.
- A pokud zase naopak styl IPA je pro vás příliš silný, zkuste jemnější verze EASY IPA nebo NEIPA (New England IPA) .
British IPA je zemitý a více rozmanitý, pikantní styl s peprnou hořkostí, většinou ostrý jako břitva. Sladový základ je zde poněkud potlačen zvýšeným podílem chmele. Anglické IPA jsou ovoněna chmelem, sladem a lehce také ovocem, mírnější chmelová hořkost je vyvážena mírnějším obsahem alkoholu.
American IPA - většina amerických pivovarníků upravila styl IPA "k obrazu svému". Američtí sládci používají nejen světlejší slady, ale hlavně pak americké aromatické chmely. Americký styl IPA je více sladový a více chmelený. Americká IPA je oproti své anglické předchůdkyni poněkud odvážnější. V chuti doslova vybuchnou chmelové, pryskyřičné, citrusové a borovicové tóny, které balancují na podpůrném sladovém základu.
- Americký styl IPA má v současné době několik dalších zajímavých variant, z nichž nejznámější je "West Coast IPA" (západní pobřeží USA), nebo nově se deroucí na trh IPA hojně vařená hlavně na východním pobřeží USA, tzv. "New England IPA".
Belgian IPA - belgičtí sládci obvykle výrazně chmelová piva nevyráběli, nicméně celosvětová popularita stylu IPA je donutila experimentovat. Směs proslulých belgických druhů kvasinek s výraznou chmelovou chutí byla dokonalá trefa. Na rozdíl od amerických sládků, kteří se soustřeďují více na slad a chmel, sládci v Belgii se soustřeďují na kvasnice. Belgická IPA je mohutné, mírně nasládlé pivo se silným chmelově-kvasnicovým akcentem.
- Pokud ale styl "Belgian IPA" pochází od amerických sládků, je nepochybné, že v chuti bude dominovat chmelová hořkost, typické belgické ingredience (kvasnice, hřebíček) zde budou spíše v pozadí.