Brandy je královna destilátů – bohatá, elegantní a distingovaná.
Brandy je anglický název pro ušlechtilý destilát, který se vyrábí destilací šťávy vinných hroznů. Brandy je nápoj minimálně 800 let starý a záznamy praví, že nejstarší by mohla být ta z oblasti Armagnac, jejíž původ sahá až do 12. století.
Na světě jsou k dispozici různé verze vyráběné růz ..nými způsoby destilace, z různých vinných odrůd a třeba i za použití rozmanitých ingrediencí (ovoce, byliny), navíc s různou dobou zrání v dubových soudcích. Kromě brandy z oblastí Cognac a Armagnac její výroba není určena téměř žádnými pravidly.
Domovem nejskvělejších brandy na světě je Francie. Kromě nejznámější brandy pocházející z okolí městečka Cognac a brandy vyráběné v Gaskoňsku (Armagnac), také další francouzské brandy, pocházející z různých francouzských oblastí, vykazují velmi vysokou kvalitu.
Francouzské brandy dozrávají v dubových soudcích, které jsou buďto nové nebo již použité. K výrobě francouzské brandy se používají hrozny vinných odrůd Balzac, Blanche Ramée, Gros Bouillau, Gros Blanc, Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard (poslední tři se hojně využívají pro výrobu koňaku).
Paradox je, že například hrozny nejvíce využívané odrůdy Ugni Blanc jsou vzhledem k vysoké kyselosti a nízkému obsahu cukru pro výrobu samostatného vína nepoužitelné. Víno z takových hroznů by se navíc potýkalo s nízkým obsahem alkoholu, takže by se de-facto nedalo pít. Pro výrobu kvalitní brandy se ale hodí přímo náramně! ↑ zobrazit méně.. zobrazit více ↓