Cognac (koňak) je nejznámější verze brandy. Jedná se o alkoholický nápoj vyrobený dvojitou destilací zkvašeného vinného moštu (tedy šťávy hroznového vína). Koňakem se ale může nazývat pouze taková brandy, která pochází z oblasti rozprostírající se v okolí městečka Cognac.
Tato oblast zahrnuje šest podoblastí a tři hlavní pěstované bílé odrůdy hroznů. Nejpoužívanější je Ugni Blanc (v Itálii známá jako Trebbiano), následují Fo ..lle Blanche a Colombard.
Nejprestižnější oblasti se pak nacházejí v jejím samém srdci. Jmenují se Grande Champagne a Petite Champagne (tyto názvy se vztahují k vysokému obsahu křídy v půdě, se slavnou oblastí vyhlášenou známými šumivými víny nemají nic společného). Třetí nejlepší se nazývá Borderies,/strong>, následuje Fin Bois (ta je největší), Bons Bois a Bois).
První písemné záznamy o francouzské brandy pocházejí z 12. století, nicméně kraj kolem města Cognac byl osídlován odpradávna. S pěstování révy, ale i s těžbou místní soli, zde někdy v roce 280 začali Římané. Ve 12. století byla tato oblast již velmi plodným producentem vína. V 16. století angličtí, holandští a skandinávští obchodníci zde nejenže kupovali sůl, ale zároveň rozvíjeli obchod s vínem. Avšak v těchto chladných končinách víno nemělo dostatečnou kvalitu (bylo příliš kyselé), takže vznikl nápad vyrobit z místních hroznů něco jiného než víno.
Holanďané prostě přišli na to, že když už se tohle víno nedá pít, mohlo by se hodit k jinému zpracování, třeba k destilaci. Již po prvních zkušenostech bylo zřejmé, že přechod od obchodování se solí k obchodování s brandy bude velmi rychlý. Nejvýznamnější část historie ovšem sahá na počátek 18. století, kdy do městečka Cognac přicestovali Jean Martell a Ir Richard Hennessy.
Koňak svoji barvu a chuť získává několikaletým zráním v dubovém sudu. Veškerý koňak, který se nachází v jakékoliv lahvi, je ale směs několika destilátů různého stáří. Proto se na etiketě nevyznačuje doba zrání v dubovém sudu (tak jako např. u whisky), ale stáří nejmladšího destilátu, který byl do výsledné směsi použit.
Zároveň je ale důležité říct, že koňak může zůstat v sudech jen určitou dobu, jinak by získal příliš silnou pachuť dřeva. Vrchol přichází mezi 40-50 lety stárnutí v sudech. Po 60 až 65 letech není skoro nic, co by mohl ze dřeva ještě získat. V tomto období se koňak přelévá do velkých skleněných baňatých demižonů a dál se uchovává v tmavých sklepech. Tato speciální rezerva se nazývá „Paradis“.
Kvalitu a stáří koňaku určují dané kategorie:
VS („Very Special“)
- Nejmladší destilát musí zrát nejméně 2 roky. Avšak průměrná délka pobytu v dubovém sudu těch nejšpičkovějších koňaků VO se pohybuje v rozmezí 3 až 5 let.
VSOP („Very Special Old Pale“) - někdy se tato směs označuje také jako „Reserve“ nebo VO - "very old"):
- Nejmladší destilát musí být starý nejméně 4 roky. Obvyklá délka zrání nejlepších koňaků VSOP se ale přibližuje hranici deseti let.
XO ("Extra Old"), Napoleon
- Nejmladší destilát musí být starý nejméně 6 let. Náročný milovník koňaků se ale s šestiletým koňakem XO nebo Napoleon určitě nespokojí. Proto se stáří těch lepších koňaků pohybuje většinou od deseti let výše. Vysoce kvalitní verze pak v dubovém sudu zrají obvykle 20 až 25 let, ale i déle.
Hors d´Age
- Takto výrobci označují koňak, který se sice rovná kategorii XO nebo Napoleon, ale v praxi je toto označený používáno pro mimořádně starý a mimořádně kvalitní koňak postavený nad rámec označení XO (obvykle starý 35 let a více).
Fine Champagne
- Je směs koňaků, jejichž základ tvoří hrozny pocházející z oblasti Grande Champagne a Petite Champagne. Takto označená směs musí pocházet alespoň zpoloviny z oblasti Grande Champagne.
Podle některých výrobců se délka zrání rovná také označení jedna generace. Pokud tedy někde zahlédnete údaj - starý tři generace, obvykle se jedná o koňak, jehož průměrný věk se pohybuje okolo 60 let.
Koňak je elegantní, ovocem a dubovým dřevem protkaný destilát. Hlavním cílem všech producentů koňaku je vyrobit dokonalý nápoj - hebký, harmonický a komplexní. Aby se jejich záměr splnil, potřebují nejen kvalitní hrozny, ale také dubové sudy nejvyšší kvality. A pokud přidají um spočívající v namíchání směsi z jednotlivých eaux-de-vieu, je nepochybné, že výsledkem bude fantastický koňak prvotřídní kvality. ↑ zobrazit méně.. zobrazit více ↓