Calvados je vysoce ceněný ovocný destilát pocházející z francouzské oblasti Normandie. Je vyráběn destilací zkvašeného jablečného moštu, který často obsahuje směs jablek různých odrůd. Výsledný destilát zraje v dubových sudech, kde získává svou charakteristickou zlatavou barvu, jemnou vůni a bohatou, komplexní chuť.
Typické tóny zahrnují ovocné nuance jablek, spolu s jemným nádechem vanilky, koření a dřeva. Doba zrání může bý ..t různá, od mladších a svěžích variant Fine či Trois Étoiles, které zrají minimálně 2 roky až po vyzrálejší a robustnější verze XO či Hors d’Âge, s dobou zrání přes 10 let.
Calvados se tradičně podává jako digestiv, avšak své místo si našel i v koktejlech, gastronomii (flambování nebo omáčky) a jako doplněk k sýrům či dezertům. Calvados je symbolem řemeslné zručnosti a terroiru Normandie, což jej činí jedním z nejvýznamnějších ovocných destilátů nejen ve Francii, ale i na světě. ↑ zobrazit méně.. zobrazit více ↓