Whisky je starý skotský alkoholický nápoj, jehož historie sahá až do 12. století. Ve Skotsku se whisky pálila odedávna a téměř vždy ilegálně. Dříve se jí říkalo voda života - latinsky aqua-vitae, francouzsky eau-de-vie a v gaelštině pak v různých obměnách usque-baugh a nakonec uisce-beatha. Z první části slov pak vznikl výraz usky, tedy whisky.
Hlavní surovinou pro výrobu whisky je ječmen - používají se ale i jiné obilniny j ..ako například pšenice, žito, oves nebo kukuřice. Princip výroby spočívá v destilaci zkvašených obilných zrn, sladovaných, nebo nesladovaných. Zrno se namočí, nechá se naklíčit, poté se usuší, rozemele a přidá se horká voda a kvasinky, čímž se zahájí proces fermentace (kvašení). Zkvašená směs se následně destiluje. Z kvasu unikají při zahřívání páry, které se přeměňují na destilát. Vydestilovaná směs se nakonec naředí vodou na požadovanou alkoholovou sílu.
Skotská whisky se dělí na čtyři základní druhy: Blended, Single Malt, Blended Malt/Vatted Malt a Grain. Největší zastoupení na trhu mají dva typy – míchaná („blended“) a sladová („single malt“).
- Single Malt Whisky - čistá sladová whisky je prvotřídní produkt. Vyrábí se výhradně ze sladovaného (naklíčeného) ječmene v jedné palírně, nesmí obsahovat žádné jiné druhy obilnin a musí zrát nejméně tři roky v dubových sudech.
- Pokud se před plněním do lahví neředí vodou, čímž zůstává zachován vyšší obsah alkoholu, jedná se o verzi
„cask strength“ (sudová síla).
- Specialitou je whisky pocházející z jednoho stejného sudu, taková whisky se označuje jako „single barrel“ nebo „single cask“.
- Blended Whisky (tzv. míchaná whisky) je nejrozšířenější verze skotské whisky vyrobená mícháním sladové a obilné whisky. Aby míchaná whisky byla co nejkvalitnější, musí obsahovat co nejvyšší podíl co nejdéle v sudech zrající single malt whisky (sladové whisky).
- Blended Malt Whisky označovaná také jako Vatted Malt Whisky nebo Pure Malt Whisky je whisky vyrobená mícháním nejméně dvou nebo více čistých Single Malt Whisky, které pocházejí z jedné palírny, mohou být ale i z různých várek.
- Grain Whisky (obilná whisky) je vyrobená z různých druhů vesměs nesladovaného obilí v destilačních kolonách (může pocházet i z různých palíren). Obvykle se vyrábí z pšenice s malou příměsí sladovaného ječmene. Vzácně se pak můžeme setkat s tzv. Single Grain Whisky, což je čistá obilná whisky vyrobená z jediného druhu obilí (kromě ječmene) v jedné palírně.
Téměř všechny skotské whisky zrají v sudech z dubového dřeva, které jsou buďto nové nebo po různém jiném alkoholu (sherry, portské, madeira, různá jiná vína, bourbon, rum, koňak), z nichž whisky získává nepřeberné množství aromatických a chuťových vlastností. Whisky může být kouřová, rašelinná, bylinná, ovocná, fenolická (zdravotní), kořeněná, pepřová, sladká, slaná, pikantní, trávová, vřesová, květinová, nebo olejnatá. Naše smysly jsou ale příliš subjektivní, takže pokud chcete zjistit, které whisky vám chutnají, musíte je ochutnávat. ↑ zobrazit méně.. zobrazit více ↓