Cider (anglicky "sajdr") nebo Cidre (francouzsky "sídr") je zkvašený jablečný mošt s nízkým obsahem alkoholu, vyrobený z čerstvých jablek nejvyšší kvality. Tento nápoj byl znám už v antice. První středověké zmínky o výrobě cidru v Evropě pocházejí z období vlády Karla Velikého (8. až 9. století).
O původ tohoto oblíbeného "letního" ovocného nápoje se .. vedou dlouhodobé spory mezi Španělskem (Baskickem), Francií (Normandií a Bretaní) a Británií. Každá z těchto zemí však při výrobě uplatňuje své vlastní specifické postupy. Pro výrobu cidru existují speciálně vyšlechtěné odrůdy jablek. Vhodná je směs několika odrůd, čímž se dosáhne ideálního poměru sladkosti, hořkosti a kyselosti.
Neexistuje nic tak lahodného jako sklenice vychlazeného, lehce alkoholického jablečného moštu.
Pozor: Někteří výrobci tento osvěžující nápoj s nízkým obsahem alkoholu vyrábějí z koncentrátu, vody a převážně glukózového sirupu, často s přídavkem barviv a náhražek ovoce. Takový produkt obsahuje minimální podíl skutečného ovoce a bývá zatížen výraznou "éčkovou" výbavou.
V různých dalších verzích zkvašených ovocných moštů, které se však již nesmí nazývat "cidre/cider" (slovo cidre/cider v překladu znamená jablečný mošt), se používají i jiné druhy ovoce, například třešně, hrušky, rybíz nebo různé tropické plody. ↑ zobrazit méně.. zobrazit více ↓