Cider (anglicky "sajdr") nebo Cidre (francouzsky "sídr") je zkvašený jablečný mošt s nízkým obsahem alkoholu, vyrobený z čerstvých jablek nejvyšší kvality. Nápoj byl znám už v antice. První středověké zprávy o výrobě cidru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého (8. až 9. století).
O původ tohoto skvělého "letního" ovocného nápoje se vedou dlouhodo ..bé spory mezi Španělskem (Baskicko), Francií (Normandie, Bretaň) a Británií. Ovšem každá zmíněná země uplatňuje při výrobě své vlastní specifické způsoby zpracování. Pro výrobu cidru existují speciálně vyšlechtěné odrůdy jablek. Vhodná je směs několika odrůd – tím se docílí ideálního poměru sladkosti, hořkosti a kyselosti.
Neexistuje nic tak lahodně chutného jako sklenice vychlazeného, lehce alkoholického jablečného moštu.
- Ale pozor, existují výrobci, kteří tento osvěžující nápoj s nízkým obsahem alkoholu vyrábějí z koncentrátu, vody a dominantních podílů glukózového sirupu, barviv a náhražek ovoce (bez ovoce), jejichž éčková výbava má opravdové grády.
V různých dalších verzích zkvašených ovocných moštů, které se již ale nesmí nazývat "cidre/cider" (cidre/cider v překladu znamená jablečný mošt), se pak používají i jiné druhy ovoce, jako například třešně, hrušky, rybíz nebo různé tropické plody. ↑ zobrazit méně.. zobrazit více ↓