AKTUALITY
30. 3. 2025

"Co je Bordeaux EN PRIMEUR"

Více...

Oblíbené víno z Bordeaux s vynikajícím poměrem kvalita vs. cena!

Oblíbené víno z Bordeaux s vynikajícím poměrem kvalita vs. cena!

25. 3. 2025

"20 / 2025 – NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

Château Latour 2016 a Les Forts de Latour 2019!

Château Latour 2016 a Les Forts de Latour 2019!

18. 3. 2025

"18 / 2025 – NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

Dovezli jsme z Bordeaux vína nového ročníku 2022

Dovezli jsme z Bordeaux vína nového ročníku 2022

11. 3. 2025

"16 / 2025 – NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

12. 2. 2025

Příjemně pitelné saint-emilionské Grand Cru za lákavou cenu! - 08 / 2025 – NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ

28. 1. 2025

Bordeaux: První nabídka vín nového ročníku 2024! - 05 / 2025 – NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ

» více aktualit

VIDEO

DUVEL Brouwerij



» další videa

Aktuality / komentáře

Špičková chuťová kvalita, moderní, rozmanité a stylové

Český řemeslný pivovar CLOCK 9. 2. 2015

CLOCK je malý řemeslný pivovar, který vznikl v nově rekonstruovaných prostorách zchátralého bývalého zámeckého pivovaru v Potštejně. Starý pivovar byl zavřen v roce 1914 a přesně za sto let zde vznikl Clock. Přestože pivovar sídlí v historických prostorách, žádné ohlížení zpět nečekejte. Důkazem je nejen moderní styl piv Clock, která jsou vytvořena od základů s novou recepturou, ale hlavně pak chytře navržené nápadité etikety ve stylu „transformers“. Tady si prostě na žádnou historii nehrají.

Minipivovar Clock vaří moderní, nepasterizované a nefiltrované pivo pouze z kvalitních přírodních surovin – vody, sladu, chmele a kvasnic, bez jakékoli historické reminiscence. Existují desítky druhů sladu, chmele a kvasnic, a stejně tak i pivních stylů, které z těchto základních surovin vycházejí. Aby všechny tyto suroviny do piva dodaly dokonalou chuťovou rozmanitost, musí se s nimi umět zacházet. A v Potštejně potenciál kvalitních surovin využít skutečně umí.

Voda se používá z hlubinného vrtu nedaleko obce. Její složení se perfektně hodí pro širokou škálu pivních stylů. Různé druhy sladů od mnichovského a plzeňského po různé druhy karamelových a pražených dodávají pivu nejen skvělé plné tělo, ale také dokonale harmonickou chuť. Pro spodně kvašené ležáky a pšeničná piva se používají žatecké chmely (poloraný červeňák a premiant), svrchně kvašená piva si žádají širší škálu chmelů. K dispozici zde jsou nejlepší britské, americké, australské a novozélandské chmely. Kvasnice se používají různých kmenů, nicméně pro každý pivní styl se vybírá nejvhodnější typ.

Vzhledem k malé produkci (kolem 2500 hektolitrů ročně) se o žádné komerční velkovýrobě rozhodně mluvit nedá. Takto moderně pojatá piva ale mohou leckoho překvapit. Pivo má být hořké, a to z Potštejna hořké rozhodně je. Přidám-li, že chuť těchto piv je nejen hořká, plná a dokonale vyvážená, nenapadá mi nic, proč bych taková piva nemohl zařadit do naší nabídky.

Piva Clock jsou chuťově velice rozmanitá. Přímo skvělá jsou Twist (American Red IPA) a Maid (polotmavý ležák), tato piva jsou excelentní. Velice osobité pivo je tmavý Exorcist (Extra Stout) a skvěle pitelné je světlé Clock (APA – American Pale Ale). Naprosto fenomenální je jedno z posledních piv uvařených v Clocku s trochu bizarním názvem "Rišaví Zmikund". Je nepochybné, že Clock vaří jedny z nejlepších českých piv, na jejichž osobitou kvalitu celá řada českým piv zatím nedosáhne.

Facebook profil Topvíno
Topvíno.cz

Vítejte na Topvíno.cz

Prosím potvrďte nám, že Vám již bylo 18 let.

Z důvodu legislativy platné v České republice je ověření věku nutností pro přístup na webové stránky nabízející alkoholické produkty.