AKTUALITY
VIDEO

DUVEL Brouwerij



» další videa

Aktuality / komentáře

Pokud Chardonnay, tak nejpůsobivější, nejzajímavější a nejelegantnější je Chardonnay z Chablis!

CHABLIS - slavná burgundská vinařská oblast 17. 9. 2018

CHABLIS je slavná francouzská vinařská oblast vyhlášená bílými víny vyrobenými výhradně z hroznů odrůdy Chardonnay. Nikde jinde na světě nenajdete ve vínech tolik svěžesti a minerality, jako právě v Chardonnay z Chablis. Oblast Chablis nese název městečka Chablis, které se nachází na severu Burgundska, přibližně napůl cesty mezi Paříží a Dijonem.

Na vinicích o celkové rozloze 5 tisíc hektarů se pěstuje jediná odrůda, a to Chardonnay. Víno z Chablis je nezaměnitelné nejen díky eleganci odrůdy Chardonnay, ale také kvůli svému působivému minerálnímu akcentu. Jako mladé vyniká svěžestí, starší pak je nádherně vyzrálé, mohutné a komplexní. Za tento výjimečný charakter vděčí nejen chladnému klimatu, který častokrát dokáže vinice potrápit severskými mrazíky, ale hlavně pak unikátní vápencové konfiguraci půdy. Kromě základní jílovitě vápencové horniny se zde nacházejí také dva druhy hornin, které vínům z Chablis dodávají jejich výjimečnou osobitost.

V dávné minulosti byla oblast Chablis zalita mořem. Po miliony let se zde usazovaly ulity různých mořských živočichů, které společně s dalšími usazeninami napomohly vytvořit unikátní jílovitě-vápencovou horninu bohatou na zkamenělé mořské fosílie, které se dnes říká "kimméridžiénská". Na této půdě na svazích na pravém břehu říčky Serein, se nacházejí výhradně vinice nejvyšší kategorie Grand Cru, ale také tři nejlepší vinice kategorie Premier Cru (Montée de Tonnerre, Fourchaume a Mont de Milieu).

V Chablis se ale můžeme setkat ještě s dalším neméně významným typem horniny, které se říká "portlandienská". Tato půda se nachází na levém břehu říčky Serein, avšak hornina "portlandiens" je méně jílovitá a neobsahuje žádné zkameněliny. Tato hornina přináší vínům Chablis Premier Cru bohatou ovocnost s velice specifickou minerální stopou. Z této půdy pocházejí čistá ovocná vína s vynikající rovnováhou mezi kyselostí, ovocností a minerálností. Navíc tato vína jsou tak pestrá, že v jejich vůni a chuti se často vyskytuje také vzrušující mořská slanost (viz například víno pocházející z vinic "Montmains").

Vinice nacházející se v různých viničních polohách jsou rozděleny do čtyř kategorií.

Chablis Grand Cru (nejvyšší kategorie):
- hrozny pocházející výhradně ze svahů na pravém břehu řeky Serein. Z takto označených vinic pocházejí nejlepší, nejhodnotnější a věku nejodolnější Chardonnay.

Chablis Premier Cru:
- hrozny sklízené z exponovaných svahů na jihu a západě od městečka Chablis. Vína kategorie "1er Cru" (Premier Cru) mají obvykle vynikající kvalitu! Můžeme zde najít krásně ovocitá, plná a šťavnatá Chardonnay, některá zrají v dubovém sudu, avšak obvykle kratší dobu, než vína "Grand Cru". Vína "1er Cru" mohou být krásně minerální, slaná a na patře křídová, některá potom se zvláštním rustikálním akcentem. V každém případě ale jedinečná!

Chablis AOC:
- klasické Chardonnay standardní kvality. Hrozny sklízené z exponovaných svahů na severu a východě, a také na plošinách. Obvykle hezky ovocitá vína, avšak nepříliš složitá a spíše lehčí chuti, připravená k pití poměrně brzy. Plnost a chuťová hloubka zde není tak "vyspělá" jako u vín kategorie "1er Cru".

Petit Chablis (nejnižší kategorie):
- hrozny sklízené na plošinách. Většinou se jedná o nenáročné Chardonnay za nižší cenu. Lehká, nepříliš plná chuť rozhodně neurazí, víno se dobře pije, nicméně milovníka plné, šťavnaté a harmonické chuti, tolik typické pro víno pocházející ze starších vinných keřů a dobře zralých hroznů Chardonnay, pravděpodobně příliš neuspokojí.

Nejlépe hodnocené vinice Premier Cru a Grand Cru se nacházejí na svazích podél řeky Serein.

Premier Cru (celkem 17 poloh, zde je výběr nejlepších): Montée de Tonnerre, Fourchaume, Beauroy, Montmains, Vaillons, Mont de Milieu, Cote de Lechet, Vaucoupin, Séchet

Grand Cru (7 poloh): Les Clos, Bourgros, Les Preuses, Vaudesir, Valmur, Grenouilles, Blanchot

A také nezapomeňte, že vína z Chablis potřebují k získání optimální chuťové kvality trochu času. Petit Chablis se pijí jako mladá, AOC Chablis jsou skvělá již po dvou až třech letech zrání, zhruba 4 až 5 let je potřeba dát čas vínům Premier Cru, poté jsou skvěle zralá a pitelná několik dalších let. Vína Chablis Grand Cru mohou zrát deset až patnáct let. Optimální špičkové kvality ale dosahují již po sedmi až osmi letech od sklizně.

Popis obrázků:

1) Mapka vinic
2) Symbol oblasti Chablis
3) Městečko Chablis a nad ním situované vinice
4) Říčka Serein

Facebook profil Topvíno
Topvíno.cz

Vítejte na Topvíno.cz

Prosím potvrďte nám, že Vám již bylo 18 let.

Z důvodu legislativy platné v České republice je ověření věku nutností pro přístup na webové stránky nabízející alkoholické produkty.