AKTUALITY
VIDEO

DUVEL Brouwerij



» další videa

Aktuality / komentáře

Caves Jean & Sébastien DAUVISSAT - vynikající vína z Chablis

CHABLIS - Grand Vin de Bourgogne 28. 9. 2015

Kvalitní bílá vína z Chablis (100% Chardonnay) lze pít kdykoliv, bez ohledu na roční období. Rád bych vám tímto nabídl k ochutnání (právě jsme dovezli) vína jednoho z nejlepších vinařství v Chablis – Domaine Jean DAUVISSAT.

- Caves Jean et Sébastien Dauvissat je jedno z nejlepších a nejuznávanějších vinařství v Chablis - malé a rodinné, prostě žádný gigantický „velkostroj“. Rodina Dauvissat vlastní toto tradiční „řemeslné“ vinařství včetně kamenitě-vápencových sklepů pocházejících ze 17. století již od roku 1899.

Vinice o celkové rozloze necelých deset hektarů se nacházejí na strmých svazích podél údolí Serein, a to jak na pravém, tak na levém břehu stejnojmenné říčky. Půdě na pravém břehu se říká „kimmeridžienská“. Je to nejkvalitnější půda v Chablis. Tato kamenitá hornina složená z vápence s pozůstatky zkamenělých mořských fosílií tvoří dokonalý svazek s jedinou zde pěstovanou odrůdou Chardonnay. Odtud pocházejí všechna vína klasifikace Grand Cru. Rodina Dauvissat na těchto svazích vlastní několik akrů unikátní půdy, na které jsou vysázeny keře Chardonnay, z nichž vyrábí fantastické „Grand Cru“ víno „Les Preuses 2010“ (viz Robert Parker 94/100).

Ostatní vinice se nacházejí na levém břehu říčky Serein na tzv. „portlandienské“ hornině - odtud pochází například naprosto fantastické „Vaillons“. Vaillons, Montmains a Séchet jsou vinice kategorie Premier Cru. Séchet je pak taková nepříliš známá mini Premier Cru vinice, těsně přilehlá k Vaillons. Celkové stáří vinných keřů se pohybuje v rozmezí od 20 do 40 let. Nicméně Grand Cru Les Preuses nebo Cuvée „Vieilles Vignes“ pochází z keřů více než padesátiletých (Vieilles Vignes pak dokonce z keřů starých 76 let).

Sebastien Dauvissat téměř nepoužívá dubové sudy. Netají se názorem, že víno by si mělo ponechat svůj přirozený charakter a typický ovocně-minerální výraz, který vytváří unikátní terroir. Dlouhý pobyt v sudu tyto vlastnosti spíše zakrývá. Je ale nepochybné, že skvělé Grand Cru sud potřebuje. Jedinými víny, která zrají v dubových sudech (cca 12 měsíců), jsou „Les Preuses“ a „Vaillons Vieilles Vignes“. Ostatní Premier Cru v dubových sudech nepobývají. Všechna vína Dauvissat (kromě St.-Pierre) jsou lahvována až po dvou letech od sklizně. Do té doby víno nabírá potřebnou sílu odpočinkem v ocelových tancích.

Sébastien Dauvissat uvolňuje do prodeje svoje Premier Cru a Grand Cru až po určitém roce zrání v lahvi (obvykle po dalších dvou až třech letech). Dauvissat chce mít nad vývojem svých vín absolutní kontrolu. Tento způsob mu dává jistotu, že víno, které uvolňuje na trh, je v dokonalé kondici.

Podle poměrně vysokých hodnocení známého vinného kritika Roberta Parkera je zřejmé, že nejsem jediný, koho zdejší vína „chytla u srdce“. Vína Domaine J. Dauvissat jsou vyhledávaná pro svoji hebkou chuť, velice jemnou elegantní ovocnost, neagresivní kyselost a výjimečnou chuťovou rovnováhu, kterou doprovází okouzlující minerální stopa. Některá vína jsou víc ovocná, některá pak zase víc přirozeně minerální (však také zdejší půda nabízí v tomto ohledu téměř nevyčerpatelné možnosti). Vína z Caves Jean et Sebastien Dauvissat jsou prostě precizně vyrobená, opojná a nesmírně podmanivá (krásně se pijí). Přesně takhle má Chardonnay z Chablis chutnat.

Chardonnay od Domaine J. Dauvissat jsou skutečně skvělá - však také hodnocení na webu nejvlivnějšího vinného kritika Američana Roberta Parkera vynikající kvalitu potvrzují (viz níže).

Facebook profil Topvíno
Topvíno.cz

Vítejte na Topvíno.cz

Prosím potvrďte nám, že Vám již bylo 18 let.

Z důvodu legislativy platné v České republice je ověření věku nutností pro přístup na webové stránky nabízející alkoholické produkty.