Staňte se profesionály v servírování vína
6. 10. 2024
Ch. LA CANORGUE - Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!
19. 7. 2024
52 / 2024 – NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ - Ch. DE LAVAGNAC 2023 Rosé (Bordeaux)
21. 6. 2024
Kvalitní bílá vína z Chablis (100% Chardonnay) lze pít kdykoliv, bez ohledu na roční období. Rád bych vám tímto nabídl k ochutnání (právě jsme dovezli) vína jednoho z nejlepších vinařství v Chablis – Domaine Jean DAUVISSAT.
- Caves Jean et Sébastien Dauvissat je jedno z nejlepších a nejuznávanějších vinařství v Chablis - malé a rodinné, prostě žádný gigantický „velkostroj“. Rodina Dauvissat vlastní toto tradiční „řemeslné“ vinařství včetně kamenitě-vápencových sklepů pocházejících ze 17. století již od roku 1899.
Vinice o celkové rozloze necelých deset hektarů se nacházejí na strmých svazích podél údolí Serein, a to jak na pravém, tak na levém břehu stejnojmenné říčky. Půdě na pravém břehu se říká „kimmeridžienská“. Je to nejkvalitnější půda v Chablis. Tato kamenitá hornina složená z vápence s pozůstatky zkamenělých mořských fosílií tvoří dokonalý svazek s jedinou zde pěstovanou odrůdou Chardonnay. Odtud pocházejí všechna vína klasifikace Grand Cru. Rodina Dauvissat na těchto svazích vlastní několik akrů unikátní půdy, na které jsou vysázeny keře Chardonnay, z nichž vyrábí fantastické „Grand Cru“ víno „Les Preuses 2010“ (viz Robert Parker 94/100).
Ostatní vinice se nacházejí na levém břehu říčky Serein na tzv. „portlandienské“ hornině - odtud pochází například naprosto fantastické „Vaillons“. Vaillons, Montmains a Séchet jsou vinice kategorie Premier Cru. Séchet je pak taková nepříliš známá mini Premier Cru vinice, těsně přilehlá k Vaillons. Celkové stáří vinných keřů se pohybuje v rozmezí od 20 do 40 let. Nicméně Grand Cru Les Preuses nebo Cuvée „Vieilles Vignes“ pochází z keřů více než padesátiletých (Vieilles Vignes pak dokonce z keřů starých 76 let).
Sebastien Dauvissat téměř nepoužívá dubové sudy. Netají se názorem, že víno by si mělo ponechat svůj přirozený charakter a typický ovocně-minerální výraz, který vytváří unikátní terroir. Dlouhý pobyt v sudu tyto vlastnosti spíše zakrývá. Je ale nepochybné, že skvělé Grand Cru sud potřebuje. Jedinými víny, která zrají v dubových sudech (cca 12 měsíců), jsou „Les Preuses“ a „Vaillons Vieilles Vignes“. Ostatní Premier Cru v dubových sudech nepobývají. Všechna vína Dauvissat (kromě St.-Pierre) jsou lahvována až po dvou letech od sklizně. Do té doby víno nabírá potřebnou sílu odpočinkem v ocelových tancích.
Sébastien Dauvissat uvolňuje do prodeje svoje Premier Cru a Grand Cru až po určitém roce zrání v lahvi (obvykle po dalších dvou až třech letech). Dauvissat chce mít nad vývojem svých vín absolutní kontrolu. Tento způsob mu dává jistotu, že víno, které uvolňuje na trh, je v dokonalé kondici.
Podle poměrně vysokých hodnocení známého vinného kritika Roberta Parkera je zřejmé, že nejsem jediný, koho zdejší vína „chytla u srdce“. Vína Domaine J. Dauvissat jsou vyhledávaná pro svoji hebkou chuť, velice jemnou elegantní ovocnost, neagresivní kyselost a výjimečnou chuťovou rovnováhu, kterou doprovází okouzlující minerální stopa. Některá vína jsou víc ovocná, některá pak zase víc přirozeně minerální (však také zdejší půda nabízí v tomto ohledu téměř nevyčerpatelné možnosti). Vína z Caves Jean et Sebastien Dauvissat jsou prostě precizně vyrobená, opojná a nesmírně podmanivá (krásně se pijí). Přesně takhle má Chardonnay z Chablis chutnat.
Chardonnay od Domaine J. Dauvissat jsou skutečně skvělá - však také hodnocení na webu nejvlivnějšího vinného kritika Američana Roberta Parkera vynikající kvalitu potvrzují (viz níže).
VIP sleva 5 %
Při ročním obratu nad 7 500 Kč
( kromě vína z Bordeaux )
více informací
Staňte se profesionály v servírování vína