Staňte se profesionály v servírování vína
6. 10. 2024
Ch. LA CANORGUE - Právě jsme dovezli vína známá z filmu DOBRÝ ROČNÍK (A Good Year)!
19. 7. 2024
52 / 2024 – NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ - Ch. DE LAVAGNAC 2023 Rosé (Bordeaux)
21. 6. 2024
Dobrý den,
je před prodlouženým víkendem, kampaň En Primeur Bordeaux 2022 se rozbíhá volným tempem a na trh vstoupila přibližně dvacítka vín, o nichž se nedá říct, že by byla nezajímavá. Ideální čas, jak na některá zajímavá právě vydaná vína upozornit.
Ch. FOURCAS DUPRE 2022 je velmi dobře vyrobené víno s perfektně trefenou rovnováhou mezi kyselostí (pH 3,64), ovocností a taniny (IPT 91). Silné a pečlivě extrahované třísloviny a patru lahodící ovocnost (černý rybíz, černé třešně, špetka koření) se silným přesto skvěle padnoucím obsahem alkoholu (14 %) dělají z tohoto vína velice zajímavý chuťový majstrštyk. Stejný majitel jako u Ch. d´Agassac (Gérard Jicquel). Tady se není čeho obávat. Jen mírně vyšší cena oproti loňsku, navíc vynikající kvalita. FACTOR X: 9,5/10
Ch. LATOUR A POMEROL 2022 je dlouhodobě vynikající víno z portfolia slavného vinařského domu JP Moueix (Petrus, La Fleur Petrus, Hosanna, Bourgneuf, Trotanoy, Belair Monange a další). Perfektní zralost, harmonická chuť s umírněnou ovocností a klidnou dubovou stopou. Odrůda Merlot, která je v tomto vínu zastoupena ze 100 %, dodala zajímavý chuťový profil.
Ch. BOURGNEUF 2022 se po prvním ochutnání jeví jako robustnější verze nejen Latour-a-Pomerol, ale třeba i Ch. Certan de May 2022. Víno má tmavě fialovou téměř černou barvu, intenzivní vůní černého rybízu a ostružin s jemným nádechem lanýžů a koření a chuť plnou svěžesti, přirozené ovocné koncentrace a silných a hladkých tříslovin. Dokonalá zralost je všudypřítomná. Velký potenciále zrání!
Ch. TRONQUOY 2002 = velké překvapení ročníku. Víno pocházející od stejného majitele jako slavné Ch. Montrose (St.-Estéphe) ještě nikdy nebylo tak skvělé jako letos. Černý rybíz, třešně, mírně lékořice, nádherné bohatství a skvělá chuťová hloubka a čistota. Dřívější název Tronquoy Lalande bude rychle zapomenut!
Ch. SENEJAC 2022 – toto skvělé víno z apelace Haut-Médoc je obvykle velmi brzy vyprodané i v ročnících s vyšším objemem produkce. Jak dlouho se udrží letos je otázka. Důležité je také zmínit, že objem produkce 34 hl / ha není zase až tak krizový (2020/39 hl/ha, 2021/29 hl/ha). Toto víno stojí za to mít ve vlastním sklepě.
Ch. DU RETOUT 2022 - nenápadné a zajímavé víno. Základní technické údaje naznačují jemnou kyselost (pH 3,91) a středně silné taniny (IPT 78). Velmi dobře vyvážené, s čistou hloubkou chuti a perfektní ovocnou koncentrací, pěkně stavěné. Cena přibližně stejná jako vloni, velmi dobrá chuť! Factor X: 9,5/10
- Na trh bylo uvolněno ještě několik dalších zajímavých vín. V mizivém množství vyrobené víno Ch. D´AGASSAC (výnos pouze 8 hektolitrů z hektaru). *To samé se odehrálo na Ch. LARRIVET HAUT BRION, jejichž bílé víno má velmi malou produkci a vynikající kvalitu. * Co se týče nižší produkce je ve velkém ohrožení dostupnost zajímavého bílého, a především botrytického vína Ch. DOISY DAENE (Barsac). * Upozorňovat na velmi dobrou kvalitu za relativně přátelskou cenu vín Ch. CLOS FLORIDENE (Graves) by bylo nošením dříví do lesa. * A nesmím zapomenout na Ch. CLOS DE SARPE (Saint-Emilion). Malé garážové vinařství vyrábí každý rok dostatečně zajímavé víno, kterého si ale málokdo všimne. Letos byla jeho chuť nepřehlédnutelná, a to nejen pro nás (AK 93-95/100), ale třeba i pro kritika Jamese Sucklinga (94-95/100) nebo W. Kellyho (93-95/100), který působí v týmu slavného Roberta Parkera). * A protože letos, po několika letech absence se do kampaně En Primeur vrací Ch. NAIRAC (Barsac), jehož botrytické víno vždy mělo a má excelentní kvalitu, určitě není od věci na toho unikátní víno z Barsacu upozornit.
* Kompletní nabídku mladých vín Bordeaux ročníku 2022 včetně rozsáhlého popisu průběhu sezóny 2022 najdete na našich webových stránkách v sekci EN PRIMEUR.
-Adolf KALINA
Mobil: 603 460 675
VIP sleva 5 %
Při ročním obratu nad 7 500 Kč
( kromě vína z Bordeaux )
více informací
Staňte se profesionály v servírování vína