Společnosti Delamain byla založena v roce 1762 Jamesem Delamainem, irským protestantem, který měl dlouholeté rodinné vazby na francouzskou oblast Cognac. Zmínky o prvních členech tohoto významného a úspěšného klanu původních výrobců koňaku můžeme ale najít přibližně ještě o sto padesát let dříve.
- Nicolas Delamain přijel do Londýna v roce 1625. Byl pověřen vedením doprovodu princezny Henrietty Marie (Bourbonské), nevěsty anglického krále Karla I. O čtrnáct let později byl pasován na rytíře, usídlil se v Irsku a stal se protestantským statkářem.
- Henry Delamain z další odnože rodiny Delamainů byl v Dublinu hrnčířem. Jako první používal při vypalování delfské keramiky uhlí, za což byl parlamentem odměněn částkou 100 liber. Dokonce byla na jeho památku vydána i poštovní známka.
- Henryho synovec James Delamain, syn konstábla na dublinském hradě, se roku 1759 vrátil do kraje svých předků a začal obchodovat s koňakem. O tři roky později se stal partnerem svého tchána Isaaca Ransona. Sídlili v Jarnacu a vyváželi koňak do Holandska a Irska. Tento rok, tedy rok 1762, je oficiálně považován za rok vzniku nezávislého rodinného podniku Delamain.
Po francouzské revoluci v roce 1815 přišlo obnovení trhu s koňakem. James, pravnuk Henryho Delamaina, společně s bratranci Roulletovými založili roku 1824 firmu s názvem „House of Roullet & Delamain“. Pod tímto jménem potom obchodovali čtyři generace. Od roku 1920 zůstala rodina Delamainů jediným vlastníkem.
A co dělá koňak Delamain výjimečným? Podle Alaina Braastad-Delamaina je špičková kvalita koňaku dána pěti stejně důležitými faktory:
1) Kvalitou destilátu brandy před zráním
2) Vlhkostí sklepa, kde koňak zraje
3) Dovedností míchače
4) Časem, kdy se koňak vyvíjí v sudu
5) Hrozny pocházejí z oblasti Grande Champagne Premier Cru, což je jedna z šesti hlavních oblastí v okolí městečka Cognac (Grande Champagne je ale nejvýznamnější a nejvýše hodnocená).
Delamainovi používají sudy z limousinského a troncaiského dubu (nikdy ne nové). Všechny koňaky vyzrávají po dobu nejméně šest let, což znamená, že se nikdy nevyrábí nižší stupeň kategorie než X.O. (velmi starý).
Další věcí, kterou se významně liší od ostatních podniků, je způsob ředění. Obvykle se přidává destilovaná voda, o níž si ale Alain Braastad-Delamain myslí, že ničí jemnost a rovnováhu, proto se po dobu dvaceti čtyř měsíců postupně přilévá směs velmi starého koňaku s destilovanou vodou obsahující patnáct procent alkoholu. Nepřidává se ani cukr, ani sirup, jen občas karamel (nepatrně) kvůli udržení stálosti barvy.
Není toho málo, čím Delamanovi dokazují „koňakovému světu“, proč je jejich nápoj ve světě tak vyhledávaný. Rovněž patří mezi hrstku firem schopných prodávat koňak, který má na etiketě uveden ročník sklizně. Po více než 200 letech tato rodina firmu stále vlastní a její hlavní silou je schopnost udržet si reputaci producenta koňaku zaměřujícího se na vysokou kvalitu.
Koňak Delamain je výjimečný nápoj vyráběný výjimečnými lidmi. Hevábně hladká, plná a bohatá chuť jsou nejvýraznějšími charakteristickými rysy koňaků Delamain. Od zlatavých záblesků po tmavé jantarové stíny v barvě, svůdné vůně vanilky, medu, ovoce a lesních bylin protínají lehkost a měkkost chuti, vytříbenost a dokonale propracovanou strukturu. Koňak Delamain je v ústech plný, bohatý a hedvábně hladký, jedním slovem noblesní!