TOMINTOUL Distillery se nachází v krásné lokalitě Glenlivet Estate, v blízkosti obce Tomintoul, což je nejvýše položená vesnička ve Speyside (354 metrů nad mořem). Oblast, kde Tomintoul sídlí, byla až do počátku 19. století de facto divočinou, a také hlavní základnou notorických pokoutních palírníků.
Výroba whisky Tomintoul je směsí magie, mystiky, umění a času. V polovině minulého století byl nalezen ten nejčistší zdroj vody pro výrobu jedinečné single malt whisky. Hledání nakonec objevilo pramen Ballantruan, výjimečný zdroj výjimečnou půdou ovlivněné vody, nacházející se ve výšinách pohoří Cromdale Hills. Palírna Tomintoul pak byla vystavěna poblíž pramene Ballantruan u majestátní řeky Avon. Přírodní prostředí, nadmořská výška, čistý vzduch a dokonalé využívání vody z pramene Ballantruan se kombinují, aby vytvářely vynikající kvalitu single malt whisky Tomintoul.
Pro výrobu špičkové single malt whisky je nejdůležitější mít pohromadě celou řadu výjimečných ingrediencí, které chuť whisky ovlivňují (voda, slad, kvasnice a sudy, případně rašelina nebo vřes). Kromě kvalitních dubových sudů, které jsou důležité nejen kvalitou dřeva, způsobem vypálení nebo druhem použitého destilátu, který v nich zrál předtím, je velice důležitý také ječmenný slad a kvasnice, případně rašelina nebo vřes.
Zrání skotské whisky je trochu mystické, protože nikdo doopravdy neví, co se vlastně v sudu během dlouhých let odehrává. Jak whisky dozrává, probíhá tichá interakce mezi destilátem, sudem a vzduchem, která alkohol zjemňuje a umožňuje mu extrahovat jemné charakteristiky z dubu a také získat bohatou barvu.
Single Malt Whisky Tomintoul je zpovědí "master blendera" Roberta Fleminga, jehož rodina se výrobou whisky v regionu Speyside-Glenlivet zabývá po čtyři generace. Inspirován tradicí produkuje whisky jedinečné kvality, která je nyní k dispozici v šesti chuťových výrazech, z nichž každý je dokonale hladký a měkký. Tomintoul v základních verzích zraje v sudech po bourbonu (nikdy ne nových), ve dvou variantách pak navíc jeden rok dozrává v sudech po sherry.
Whisky Tomintoul se pyšní označením "unchillfiltered & no added colouring", což znamená "nefiltrovaná za studena a nepřibarvovaná". V kruzích milovníků skotských single malt whisky je známo, že "unchillfiltered" whisky je bohatší a má rozložitější chuť. Po zchlazení se však může objevit bílý závoj, který ale není na závadu. Kdo whisky pije teplejší, s bílým závojem typickým pro nefiltrované whisky se nikdy nesetká.
- Whisky Tomintoul jsou chuťově velice rozmanité a precizní. Každý doušek je jemný a hebký jako samet, dokonale vyvážený a hodně inspirativní. Whisek Tomintoul jsem ochutnal již spoustu a po každé prázdné lahvi říkám, byla vynikající!