Založeno | 1961 |
---|---|
Klasifikace | AOC Bandol |
Rozloha vinic | 61 ha |
Stáří keřů | 45 let |
Půda | Jílovitě-vápencová, červený jíl, svrchní křída |
Pěstované odrůdy | Mourvédre, Grenache, Syrah, Cinsault |
Roční produkce | 125 000 lahví |
Délka zrání v sudech | 6 - 18 měsíců |
Vyráběná vína | Bandol: - Domaines Bunan (rouge/rosé/blanc) - Moulin des Costes (rouge/rosé/blanc) - Cuvée de Charriage (rouge) - Mas de la Rouviére (rouge/rosé/blanc) - La Rouviére (rouge/rosé/blanc) - Vin de Mourvédre - Vin de Syrah Cotes de Provence: - Cuvée Belouve, Vin de Pierre |
DOMAINES BUNAN
Vína z Bunanu jsou osobitá a podmanivá. Stačí jednou ochutnat a mají vás!
Domaines Bunan je od samého začátku ve vlastnictví rodiny Bunan. Bratři Bunanové přijeli do Francie v roce 1961 z Alžírska se záměrem najít vhodné pozemky blízko francouzské riviéry v okolí Středozemního moře a pěstovat zde vinnou révu. První parcelu objevili v Bandolu v obci La Cadière d'Azur, to místo se jmenovalo Moulin des Costes.
Na první pohled nebylo ničím zajímavé, až na to, že 25 hektarů křovisek, levandulí a divoce rostoucího koření ukrývalo 3 hektary vinic. Silným argumentem pro nákup pak byl kovový sklep, při jehož stavbě se místní architekt zřejmě nechal inspirovat myšlenkami slavného Gustava Eiffela (prostě samé železo). Bunanové osázeli vinici tradiční bandolskou odrůdou Mourvèdre, kterou postupem času rozšířili až na 40 hektarů.
Moulin des Costes - víno je vyrobeno z hroznů vinné révy pocházející z vinic dvou různých pozemků, které se rozkládají na 40 hektarech mezi vesničkami de La Cadiere d'Azur a Le Castellet. Vápenitá půda triasového původu s červeným jílem a křídou, proložená pískovcem z Fontanieu, je přímo ideální pro odrůdy Mourvédre a Grenache - dodává totiž vínu působivý minerální akcent. Specialitou Bunanu je velice dlouhá chladná macerace, díky níž víno získá hlubokou barevnou sytost a mohutnou koncentraci.
Bílá a růžová vína se získávají přímým lisováním celých nebo rozmačkaných hroznů. Po kvašení, které probíhá v nerezových tancích v rozmezí 12 až 19 dnů (bílá vína) a 11 až 17 dnů (růžová vína), nastupuje jablečno-mléčné kvašení - u bílých vín vždy, u růžových ovšem ne vždy. Školení pokračuje zráním v dubových sudech po dobu šesti měsíců, poté jsou vína čiřena a lahvována. Oba druhy, jak bílé, tak červené, opouštějí Bunan ve špičkové kvalitě a kondici.
Všechna červená vína se zpracovávají stejným způsobem. Základní filozofie výroby je založena na úplném odzrnění, rmutování a pomalém nakvašování v rozmezí od 21 do 31 dnů v nerezových tancích nebo dřevěných kádích, přičemž hrozny jsou náležitě rozlišeny nejen podle odrůdy, ale také podle viniční tratě. Jednotlivé odrůdy jsou scelovány ve velkokapacitních dřevěných sudech a školeny v barikových dubových sudech po dobu nejméně 18 měsíců (dle kvality ročníku). Od roku 2008 navíc rodina Bunanových praktikuje metody bio-dynamického zemědělství.
Mnoho vín z Domaines Bunan získalo celou řadu mezinárodních ocenění, jejichž "medaile" lze nalézt na téměř každé etiketě. Tři místa, tři pozemky, tři mimořádně výkonné vinice, resp. tři výjimečné bandolské "terroirs" - Moulin des Costes, Château La Rouvière a Mas de la Rouvière - jsou místa, jimž nikdo v širokém okolí Bandolu neřekne jinak než „les Bunans“ čili „Bunanovo“.