Château CHARMAIL
Historie toho, co dnes známe jako Château Charmail, sahá až do 14. století, kdy byla usedlost založena rodinou Trevey de Charmail. Vinná réva zde byla vysázena v 17. století. Moderní éra vinařství začíná v roce 1982, kdy jej zakoupil zemědělský inženýr Olivier Seze. Ch. Charmail a Olivier Seze jsou v Bordeaux známí tím, že zde poprvé použili dnes již běžnou metodu studené macerace. Při ní je teplota hroznů v tancích před vlastním kvašením držena na pouhých pěti st
..upních celsia po dobu až dvou týdnů. V roce 2008 prodal Olivier Seze Ch. Charmail Bernardovi a Marii d'Halluin, kteří jej vlastní dodnes (2020). Olivier Seze zůstal jako ředitel a hlavní konzultant.
Château Charmail se nachází v severní části levého břehu, v komunitě Saint-Seurin de Cadourne, v těsné blízkosti hraniční čáry se St.-Estéphe. Vinice o rozloze 27 hektarů je osázena z 37 % odrůdou Merlot, 37 % je Cabernet Sauvignon, 14 % Cabernet Franc a z 12 % je zastoupený Petit Verdot. V roce 2010 bylo nově vysazeno 6 hektarů Cabernet Sauvignonu a Petit Verdotu, což poněkud snížilo průměrné stáří keřů, které je zhruba 30 let. Vinice je tvořena jednou velkou parcelou s terroirem jílovitého štěrku a štěrkopísku. Podíl jílu je poměrně vysoký, díky čemuž je vinice ideální pro odrůdu Merlot. A Merlot, jak známo, dodává charakteru vína bohatost.
Vinifikace začíná 15denní macerací za studena při 5°C. Následuje alkoholové kvašení v nerezových tancích s řízenou teplotou. Malolaktická fermentace pak probíhá v ve velkých dubových kádích. Víno zraje 12 měsíců v sudech z francouzského dubu, ze kterých je v průměru 30 % nových. Roční produkce je přibližně 120 tisíc lahví. K dispozici je také druhé víno, Les Tours de Charmail.
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓