Château LAMOTHE BERGERON
Château Lamothe Bergeron se nachází v oblasti Haut-Médoc, distriktu Cussac-Fort-Médoc, což je místo mezi apelacemi Margaux a Saint-Julien. Jedná se o jednoho z nejlepších reprezentantů kategorie Cru Bourgeois již od 19. století.
Historie château začíná rokem 1773, kdy bylo zakoupeno Jacquesem de Bergeron, osvíceným vědcem, kterého zajímalo vše týkající se přírody a zemědělství: hnojiva, exotické dřeviny, akáty, hmyz atd. atd. Monsieur Berge
..ron měl ale také velký zájem o pěstování vína a zde bylo to správné místo, kde mohl provádět své experimenty. Posléze publikoval studii ohledně roubování vín v Bordeaux, což se následně začalo nazývat Bergeronovou metodou. Ta se v Bordeaux používala až do počátku 20. století. Château patřilo rodině Bergeronů do roku 1850. Tehdy přešlo do vlastnictví pana d’Armana, který začal používat název Lamothe-Bergeron. „Motte“ je výraz pro návrší, odkazující k místu, kde se château nachází. Důležitým počinem nového vlastníka bylo budování vlastního zámku, který byl dostavěn v roce 1868. Současným vlastníkem vinařství je společnost Cognac H. Mounier and Hardy.
Vinice zajímají plochu 67 hektarů a jsou osázeny z 52 % Melotem a ze 44 % Cabernetem Sauvignon. Kabernetu Franc a Petit Verdotu je po dvou procentech. Rozkládají se v okolí zámku a jsou součástí pásu „s výhledem na řeku“, takže vyžívají výhody štěrkovitého terroiru, vzniklého při ústí řeky Gironde. Tato magická půda umožňuje prohřívání hroznů (odráží teplo) a má výborné odvodnění, pročež produkuje hrozny s velkou finesou.
Již od roku 2009 se na tvorbě vín Lamothe-Bergeron podílí známý enolog Hubert de Bouard. Pro vinifikaci jsou k dispozici ocelové i betonové tanky, které se volí podle potřeby a podle jednotlivých viničních tratí. Víno zraje v dubových sudech (25 % nových) po dobu 12 až 18 měsíců, v závislosti na ročníku. Nejlepší k pití je po 5 až 10 letech od sklizně.
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓