Založeno |
18. století |
Klasifikace |
AOC Pomerol |
Rozloha vinic |
6 ha |
Stáří keřů |
|
Půda |
Jíl a štěrk, podloží bohaté na železo. |
Pěstované odrůdy |
70 % Merlot
30 % Cabernet Franc
|
Roční produkce |
15 000 lahví |
Délka zrání v sudech |
16 - 18 měsíců (z 100 % nové) |
Vyráběná vína |
1) Ch. Clos L´Eglise
2) Esprit de L´Eglise (2. víno)
|
V 18. století bylo Clos L’Eglise se svými 14ti hektary na Pomerol dosti velkou doménou - větší než jakékoli jiné z tuctu skvělých vinařství, která tvořily, a stále tvoří, srdce Pomerolu. Díky dědickým problémům však došlo k rozdělení panství. Na jedné straně zůstalo původní Clos L’Eglise (rodina Rochut), na druhé se vytvořilo Clos L’Eglise-Clinet (rodina Mauléon).
V lednu roku 1997 zakoupila pozemek Clos L´Eglise od rodiny Rochut, madame Sylviane Garcin-Cathiard a s využitím svých
.. zkušeností z Château Haut-Bergey (Pessac-Léognan), vše zcela reorganizovala.
Vinice se rozkládají na svahu, který navazuje na slavnou pomerolskou náhorní plošinu. Půda je složena z štěrku a jílu s bohatou zásobou železa v podloží. Toto složení dává pomerolu jeho zvláštní charakter. Jíl údajně propůjčuje vínům jejich tělnatost a kulatou plnost, která dominuje nad výraznými taniny. Železo je potom v pokročilém stáří vín zodpovědné za noblesní aroma lanýžů.
Víno se vyrábí tradičními metodou. Používají se dřevěné fermentační termoregulační kádě o objemu 60 hl., každá šarže je v nich zpracovávána odděleně.
Víno Chateau Clos L´Eglise je postavené na lesním ovoci, sušených švestkách, dýmu, vanilce a lanýžích. V chuti je plné, hutné a silné, harmonické a mohutné. Víno tohoto chateau mám prostě moc rád. Je výjimečné a navíc jedno z nejlepších co jsem kdy ochutnal. Dynamické a plné energie!
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓